Vrt že dolgo ni več samo zelenica s kakšnim drevesom, temveč predvsem prostor, ki ga z malo vloženega dela lahko spremenimo v svojo malo oazo za sprostitev telesa in duha. Ker pa na končni izgled vrtov vpliva mnogo dejavnikov, je potrebno temeljito prehodno načrtovanje in dobro poznavanje svojih želja, potreb in zmožnosti.

Dejavniki za izbiro rastlin, materialov, motivov in tematik, ki vplivajo na končni izgled vrta, so predvsem:

  • podnebje (klimatski pogoji, količina padavin, temperature in temperaturna nihanja, veter ipd.)
  • značilnost tal in podlage (vrsta prsti ali kamnin, zastajanje vode ipd.)
  • okoliška krajina in rastje (naravno rastje, vzorci pogozdovanja, lokalni materiali in rastlinstvo, ipd.)
  • relief vrta

Ker je načrtovanje vrtov zahtevno delo, se je, pametno predhodno posvetovati s krajinskim arhitektom, ki bo vrt prilagodil vsem poznanim dejavnikom, našim željam, potrebam in končnemu namenu. Potrebno je vedeti čemu bo vrt služil, kakšen tip ljudi ga bo uporabljal, koliko časa in energije smo pripravljeni posvetiti njegovi oskrbi in vzdrževanju ter podobno. Temeljito načrtovanje zmanjšuje možnost kasnejših napak, ki bi vplivale na celostno uporabnost, funkcionalnost in praktičnost.
Načrtovanje vrtaNačrtovanje vrta 2Načrtovanje vrta 3Načrtovanje vrta 4
Načrtovanje vrtov poteka v več fazah:

1.) Ogled in svetovanje

V tej začetni fazi gre predvsem za pogovor z naročnikom oz. kasnejšim uporabnikom, ki razkrije svoje želje in potrebe. Te krajinski arhitekt skupaj po ogledu terena, okolice in krajine, oblikuje v celovit nasvet z različnimi možnostmi končne ureditve.

2.) Idejna zasnova

Idejna zasnova obsega izmero in slikanje terena ter izdelavo več različnih skic. Skice so tlorisni prikazi, ki prikazujejo različne možnosti ureditve. Predvsem gre za prostorsko predstavitev izgleda in pregled osnovnih izbranih materialov in grobo skico rastlinstva. Dodatno se lahko še doda tridimenzionalni prostorski prikaz za lažjo vizualizacijo.

3.) Izvedbeni projekt

Izvedbeni projekt je detaljni popis vseh zahtevanih del, popis vrst uporabljenih materialov, vrst rastlinstva in dodatkov ter njihovih količin. Glede na potrebe je dodan načrt preoblikovanja terena, načrt tlakovanja, zasaditveni načrt in načrt postavitve dodatne vrtne opreme (igrala, razsvetljava, vodni elementi, sedežna in vrtna garnitura).
Načrtovanje vrtov s pomočjo izkušenih strokovnjakov nam olajša pridobivanje sodobnih in kakovostnih rešitv, ki so ne le estetsko privlačne, temveč tudi funkcionalne, uporabne ter prilagojene namenu.