Vsaka tlakovana površina, od najenostavnejše poti na vrtu pa do veleprometnice, je sestavljena iz več različnih plasti. Moč in stabilnost tlaka je odvisna od materialov uporabljenih za vsako od plasti in načina, kako so te plasti pripravljene in izdelane. Običajno je tlak podložen s štrimi glavnimi plastmi, vendar pa glede na potrebe in namen lahko tlak podložimo z več ali pa manj plastmi. S pravilno pripravo podlage zagotovimo ustrezno nosilnost terena, preprečimo zadrževanje deževnice med tlakovci ter preprečimo razrast mahu in plevela.

Tlakovanje 1Tlakovanje 2Tlakovanje 3Tlakovanje 4

Preden se lotimo tlakovanja moramo točno vedeti kje bomo položili tlak in zakaj ga bomo uporabljali oz. kakšne obremenitve bo moral prestajati. Pri odločitvi za barvo, teksturo in velikosti tlaka, je pomembno imeti v mislih tudi končni izgled in klimatske pogoje v katerih živimo.

Priprava podlage

Priprava podlage se prične s pripravo montažno-drenažnega sloja (drenaža), to je priprava podlage, ki utrjena stoji vsaj 10cm pod želeno višino končanega tlaka in v globino sega od 25 do 45cm. Naklonski kot za odtekanje vode je okoli 2,5% oz. 2,5cm na vsak meter tlakovane površine.

Na utrjeno podlago položimo drenažno folijo in nanjo nasujemo 3 do 4 centimetrski sloj peska, granulacije od 0 do 4 mm oz. 4 do 8mm, če želimo boljšo drenažo.

Polaganje tlakovcev

Tlakovanje pričnemo v vogalu na najnižjem delu terena, pravokotno na vhodno linijo. Tlakovce jemljemo iz različnih palet, da zagotovimo barvno enakomerno in poenoteno površino. Tlakovcov ne polagamo povsem enega ob drugega, temveč med njimi ohranimo režo za fugirno maso, ki absorbira tresljaje in prepreči medsebojni stik tlakovcev.

Fugiranje tlakovcev

Po končanem polaganju na očiščeno in suho tlakovano površino raztresemo kremenčevo mivko, po možnosti brez primesi apnenca. Mivko pometemo, tako da do vrha zapolni reže med tlakovci

Vibriranje tlakovcev

V kolikor smo izbrali način tlakovanja, ki zahteva izravnavanje višine z vibriranjem in vtiskanje tlakovcev v podlago, oblečemo vibracijsko ploščo v gumijasto oblogo, da ne poškodujemo zgornje površine tlakovcev.

Tlakovanje je zahteven postopek in zahteva precej znanja ter predvsem ustrezne predhodne priprave. Najpomembnejši element tlakovanja je priprava podlage, saj dobra podlaga omogoči odtekanje vode in preprečuje razrast mahu in plevela, prav tako pa tlaku zagotavlja ustrezno nosilnost in trdnost.