namakalni sistemiNamakalni sistemi nam omogočajo namakanje večjih in manjših vrtov, parkov, zelenic, javnih površin, športno-rekreacijskih objektov, sadovnjakov, vinogradov in različnih nasadov ter rastlinjakov. V kolikor imate v svojem domu vrt oziroma zelenico večjega obsega se splača razmisliti o investiciji v namakalni sistem.

Sistemi za namakanje in zalivanje so načrtovani glede na značilnosti vrta, a so ne glede na vrsto v osnovi sestavljeni iz krmilne naprave, ki skrbi za vse fukncije delovanja namakalnega sistema, ventilov, ki nadzorujejo in usmerjajo pretok vode po sistemu cevi, ter razpršilnih enot, ki skrbijo za enakomerno porazdelitev vode po zemljšču.

Namakalni in zalivalni sistemi se, odvisno od namena uporabe in načina delovanja, delijo na kapljične namakalne sisteme, namakalne sisteme za rastlinjake, za travo in vrtne namakalne sisteme.

Zalivalni sistemi

Pri zalivalnih sistemih za travo in vrtne površine poznamo nadzemne in podzemne sisteme. Prvi so predvsem infrastruktura in orodje, ki nam omogočajo ročno zalivanje (cevi, šobe, zalivalci, priključki ipd.), drugi pa so podzemni sistemi, ki skozi vodni krog in s pomočjo krmilne ure preko dvižnih razpršilcev v programiranih urah zalivajo travnate površine. Skriti pod zemljo ne ovirajo košnje trave niti ne vplivajo na izgled vrta oziroma zelenice.

Kapljični namakalni sistemi

Kapljični namakalni sistemi se v praksi uporabljajo za zalivanje okrasnih rastlin v sklopih (npr. žive meje) kot tudi v rastlinjakih. Glavna značilnost je, da se voda dovaja neposredno v zemljo na koreninski sistem rastlin, kar jo ohranja stalno vlažno, brez stagnacije. Izognemo pa se tudi izgubam vode z izhlapevanjem.

Sistem namakanja s pršenjem

Namakalni sistem s pršenjemV rastlinjakih pa lahko uporabljate tudi sistem namakanja s pršenjem, ki temelji na uporabi rezervoarja za vodo, ki preko črpalke na pritisk in zalivalnih cevi z drobnim pršenjem skrbi za dovod vode rastlinam. Modernejši sistemi omogočajo tudi izbiro samohodnega zalivalca, ki se pelje po lastni cevi in deluje samostojno. Zadnji sistem namakanja in zalivanja v rastlinjakih pa je pršenje ali namakanje z meglilnikom.

Ena glavnih prednosti namakalnih in zalivalnih sistemov je, da z naših ramen odvzamejo opravilo in obveznost zalivanja vrta, da pri pravilni postavitvi varčujejo z vodo, in da skrbijo za enakomerno zalivanje in namakanje večjih površin.

Priporočamo:

Vseeno pa je pri uporabi namakalnih sistemov potrebno upoštevati nekaj priporočil, da čimbolj izkoristimo prednosti sistema. Nikakor ne smemo zelenice prekomerno obremeniti s preveliko količino vode, saj s tem ne bomo dosegli želenega učinka. Prekomerno zalivanje pa tudi nepotrebno izpira koristna hranila v globino tal, tako da s tem postanejo nedostopna za travo. Posledica tega je, da moramo večkrat in bolj obilno gnojiti kot bi sicer. Zato vodo raje dovajajmo v več serijah in z nekajminutnimi presledki, saj je absorbcijska sposobnost travnate površine odvisna od vrste in sestave tal, poleg tega pa lahko veliko vode pri pretiranem zalivanju preprosto izhlapi. Nadalje je potrebno upoštevati klimatske in vetrovne pogoje pri izbiri časa zalivanja. Večerno zalivanje lahko povzroči nastanek glivičnih bolezni, ker vlaga čez noč ostane na listih. Najprimernejši čas za zalivanje je zgodnje jutro, ko je temperatura še nižja in ni vetra.

Režim zalivanja je potrebno prilagajati glede na značilnosti vašega vrta in njegove konfiguracije. Zelenice namreč ne morete zalivati z enakimi količinami kot grmovnice ali rože. Zatorej je potrebno, vrt razdeliti v različne cone, kjer se uporabljajo različni režimi zalivanja. Nazadnje je potrebno paziti tudi na smotrno porabo vode, saj je glavni namen zalivalnega sistema, da preko prerazporeditve vode in smotrnega zalivanja skrbi za našo zelenico in čim manjšo porabo vode.