Košnja traveLepa trata je središče vsakega vrta in ponos lastnika. Skrb za rušo se začne že zgodaj spomladi, saj dolga in mrzla zima pusti svoj pečat na še tako negovani trati. Takoj, ko je temperatura primerna in zemlja suha, lahko pričnemo z zelenim zdravstvenim programom.

Košnja trave je eden od najvažnejših del v negi travnika, saj pogosta košnja zagotavlja gost in bujen travnik. Poleg redne košnje pa vzdrževanje travne površine zahteva še zalivanje, zagotavljanje hranljivih snovi, prezračevanje in odstranjevanje škodljivcev in plevela.

Košnja travne površine je, poleg estetskih razlogov, pomembna tudi iz vegetativnih razlogov. Vpliva na gostoto trave, saj spodbuja rast listov in razvoj korenin. Izvaja se na suhi travi, višina pa je odvisna od namena trate.

Košnja trave 4 Košnja trave 3 Košnja trave 2 Košnja trave 1

Pogostost košnje?

Pogostost košnje je odvisna od višine reza; čim nižji je rez, pogostejša je košnja. Pogostost je odvisna tudi od mešanice semen, ki so bila posejana. Pri tradicionalnih mešanicah se košnja trave vrši vsakih 7 – 10 dni, v času večje bujnosti (pozno spomladi in zgodaj poleti) pa je potrebno kositi pogosteje.

Pokošena trava

Pravilna košnja

Za zagotavljanje kakovosti reza je potrebno preveriti ostrino rezil kosilnice (topa rezila travo cefrajo namesto režejo) to pa vpliva na estetski videz trate, poleg tega pa lahko povzroči škodo. Topo rezilo dehidrira liste, tako trava postane bolj dovzetna za sušo, škodljivce in bolezni. Pravilna košnja se izvaja v nasprotnih smereh. Enkrat po širini travnika, drugič po dolžini. Košnja spodbuja enotno rast novih poganjkov, zagotavlja debelejšo odejo in močnejše korenine, kar pa preprečuje rast plevela.

Kaj s pokošeno travo?

Pokošeno travo lahko v primeru zelo pogoste košnje, pustite kar na travniku, saj ti ostanki služijo kot naravno organsko gnojilo. Ostanke je potrebno enakomerno porazdeliti po površini, za kar lahko uporabljamo kosilnico z možnostjo mulčenja, ki odpadke enakomerno porazdeli. Če bomo ostanke kompostirali, pa je pokošeno travo najprej treba pustiti, da se posuši, ker se s tem prepreči zbitost komposta zaradi vlage.

Košnja trave je torej pomemben element za ohranjanje zdravja naše trate in pomemben dejavnik v estetskem pogledu.